Yleistä
Suomessa ja muissa pohjoismaissa CRW hyppääminen alkoi 1970-luvun lopulla. Ensimmäisestä kupukohtaamisesta ei ole toistaiseksi varmaa tietoa. Suomen Laskuvarjokerhossa Malmilla hypättiin ensimmäinen CRW-hyppy 8.4.1977. Hyppääjät olivat Esa Mikkonen ja Jukka Heikkinen. Tämä on samalla tietojeni mukaan Suomen ensimmäinen kupukohtaaminen.
Hyppy hypättiin 2 500 metrin korkeudesta. Koneena oli Pilatus Porten. Hyppääjät hyppäsivät ensin 3-RW hypyn jonka jälkeen edellä mainitut hyppääjät tekivät kupu-RW:tä. Mikkosella oli käytössään Hornet pääkupu.
Keväällä ja kesällä 1977 hypättiin useita CRW hyppyjä. Niistä mainittakoon mm. Malmilla 20.4. Reino Suonsillan hyppäämä hyppy (toinen osapuoli tuntematon), muutamat 8.5. hypättyt Suonsillan ja Veikkolan hypyt, 30.5. Jorma Österin ja Matti Veikkolan “törmäys”, Veikkolan ja Ilari Degerlundin 2.6. hyppäämä yritys sekä 27.7. tehtiin Malmilla Veikkolan ja Suonsillan kohtaaminen.
Suonsillan ollessa Fokker Boogeissa Tanskan Vandelissa hän hyppäsi tuntemattoman ruotsalaisen kanssa stackin. Hyppypäivä oli 11.7.77.
Kaksikko Suonsilta Heilimo toivat stackin ensimmäistä kertaa alas saakka 11.9.1977. Tämä muodostelma hypättiin RW-hypyn päätteeksi Malmilla. Myös Oulussa hypättiin CRW:tä. 12.6.1978 hypätyssä tornissa olivat Raimo Kemppainen ja Raimo Karhu.
Laji sai jalansijaa ensin Malmilla SLK:n keskuudessa mutta pian -80 luvun puolella laji levisi maakuntiin.
Keskuspaikoiksi tulivat Pori ja Tampere. Myös mm. Oulussa ja Lappeenrannassa hypättiin CRW:tä. Ensimmäisten SM-kilpailujen jälkeen lajin harrastus hiipui alkaen nousta jälleen -90 luvulle tultaessa. Toisen tulemisen keskuspaikkoja ovat Hämeenlinna, Turku, Alavus ja Kemi. Tätä seurasi jälleen laskukausi ja 2000-luvun alun SM-kilpailuissa ei ollut rotaatiojoukkueita.
Kupukohtaamisia on tapahtunut aikaisemminkin vaikkakin vahingossa. Utissa Olavi "Enska" Kilpinen huomasi istuvansa allaolevan Heikki Siiropään PC:n huippuaukossa avauksensa jälkeen. Kilpisellä oli käytössä Para-Wing Delta II kolmiovarjo. Yksi PC:n kruunupunos katkesi tässä kohtaamisessa. Hyppy hypättiin 15.9.1972 Ilmavoimien DO-8 Dakota koneesta. Hyppykorkeus oli 3 100 metriä.
Alkuaikojen
CRW hyppäämisestä eräs aikalainen kertoi seuraavaa:
"...
ja usein Pelti-Cloudista tai Starista ruosteet putoili, kun
painiottelut olivat kiihkeimmillään. Huomattavan vähillä
vahingoilla kuitenkin selvisimme huomioiden taitomme, tietomme ja
kalustomme. Olihan siinä joskus enemmän onnea kuin ymmärrystä,
että niistä ehjänä selvittiin, ja usein pumppu paukutti 200
laakia minuutissa jonkun pienen painiottelun jälkeen."
Ensimmäinen tilastoitu CRW-varavarjokeikka tapahtui - yllättävää kylläkin - Utissa 4.5.78. Anssi Horppu telakoitui noin 1 000 metrin korkeudessa Paavo Huusariin yläkautta. Toinen ohjauskapula takertui kuitenkin tunnelin suuaukkoon aiheuttaen pyörimisen. Horpun kuvunirtipäästö tapahtui noin 600 metrin korkeudessa. Huhut kertovat, että Suomessa olisi turvauduttu aikaisemminkin varavarjokeikkoihin CRW:tä hypättäessä.
Yöllä CRW:tä hypättiin ensikertaa vuonna 1979 Helsingissä kun Ilari Degerlund telakoitui Markku Puroon.
Tietojen mukaan ensimmäinen CRW näytöshyppy hypättiin Markku Palmun Häihin Utissa. Tornissa mukana olivat Reino Suonsilta ja Markku Heilimo. Hyppy hypättiin RW-hypyn jatkeeksi 5.8.1977.
Seuraava näytöshyppy hypättiin jo 25.9.1977 kun Suonsilta Heilimo hyppäsivät stackin Helsingissä Puistolapäiville Puistolan koululle. Tämäkin hypättiin RW-hypyn päätteeksi.
Ennätykset
Vuonna 1979 tehtiin Malmilla epävirallinen Suomen ennätys 5-stack. Sitäkin ennen oli luonnollisesti tehty jo 2-3 hyppääjän torneja. Ennätys onnistui ensimmäisellä yrityksellä. Hyppykoneena oli Pilatus Porter ja hyppykorkeutena 3 000 metriä. Hyppypäivä oli 20.10. Tässä Jarmo "Jarkki" Vuorion ja Hannu "Hantta" Leskisen organisoimalla hypyllä torniin pyrki kuusi hyppääjää. Jorma Österin irrottua viidenneltä paikalta tilalle tuli Markku Puro. 5-stack sivusi samalla norjalaisten hyppäämää pohjoismaiden ennätystä.
5-stack Malmi, 20.10.1979 epävirallinen SE
Hannu Leskinen
Jarmo Vuorio
Einari Mikkonen
Ilari Degerlund
Jorma Öster - irtosi, Markku Puro telakoitui tilalle